עוגת השמרים המופלאה של סבתא פלה
תשכחנה מכל המתכונים הקודמים שלכן של עוגת שמרים...
זה ה-מ-ת-כ-ו-ן...
כדי ללמוד את סודותיה של סבתא פלה לגבי עוגות השמרים המצויינות שלה, פשוט הגעתי יום אחד למטבחה וצפיתי.
מתכון הרי אי אפשר לקבל כי כמויות הן לא כמויות וצריך לראות ממש בעיניים.
לא ככה?
סבתא פלה, שתאריך ימים, בת למעלה מתשעים, היא סבתא של בעלי.
לצערי כבת הזקונים,סביי וסבתותיי נפטרו כבר מזמן ואני משלימה את החוסר בדרכים אחרות.
היא עברה את מלחמת העולם השניה עם סיפור מעורר השראה של החבאת ילדים יהודיים במנזרים ושחרורם לאחר המלחמה..וכמעט בכל פעם שאנחנו נפגשות, אני שומעת משהו מאותה "מלחמה". אבל זה כבר נושא לפוסט בפני עצמו.
היתרון הגדול בעוגה הזו, היא היותה פרווה וגם עם שמן ולא מרגרינה.
את הכמות אני ממליצה להכפיל מראש. כמות אחת תספיק לשתי עוגות גדולות או ארבע קטנות בתבנית חד פעמית של אינגליש קייק.
מוכנות?
החומרים לבצק:
4 כוסות קמח מנופה
קוביית שמרים טריה (אני ניסיתי גם עם 2 כפות שמרים יבשים וזה גם נפלא)
1 ביצה
חצי כוס סוכר
חצי כוס שמן
גרידת קליפה מלימון אחד
כפית תמצית וניל
1 כוס מים פושרים.
אופן ההכנה:
מערבבים את כל החומרים יחד, פרט למים, עם כף עץ (כמו סבתא) או כף סיליקון (כמוני) ,עד לאיחוד.
אפשר להתחיל מיבשים ואז להוסיף רטובים ואפשר פשוט את כולם יחד בקערה.
יש לערבב רק עד קבלת גוש דיי דביקי. לכן סבתא משתמשת רק בכף עץ ולא בידיים.
מניחים להתפחה עד הכפלת הנפח.
אופציה א' למילוי - המילוי של סבתא:
לערבב בסיר 3 כפות קקאו, 3 כפות סוכר, כף פודינג שוקולד וכוס מים.
לחמם ולערבב עד שמתאחד.
סבתא מורחת ממרח תמרים מוכן על עלה מרודד עם הרבה קמח (בצק דביק, זוכרות?)
ומעל את מילוי השוקולד הזה.
אני מוכרחה לציין שהילדים שלי פחות אוהבים את מלית התמרים ולרוב אני משתמשת במליות האחרות.
אופציה ב' למילוי - ממרח נוטלה קנוי או ביתי:
הכי קל פשוט למרוח ממרח נוטלה קנוי.
אחד החסרונות שלו הוא היותו חלבי ולכן אני מעדיפה את הגרסה הביתית.
תוכלו למצוא הדרכה מצויינת ומתכון כאן.
אופציה ג' למילוי - מילוי קלאסי:
מורחים על עלה מרודד שמן בנדיבות. מעל מפזרים קקאו עם מסננת כדי למנוע גושים.
לבסוף מפזרים סוכר.
אין פה ממש כמויות. זה באמת לפי העין (אוי..אני מתחילה להיות סבתא גם?).
בכל המקרים מתחילים מקיפול של הצדדים מעט פנימה ואז מתחילים לגלגל לגליל.
האמת היא שסבתא משאירה את הצורה כך וגם אני הרבה פעמים, היות וכך העוגה נשמרת טריה ליותר זמן.
אם אני רוצה להרשים יותר, אני משקיעה קצת יותר.. חותכת בדיוק באמצע עם סכין חדה
ואז מתחילה להכין צורת בורג ומורחת מעל בביצה טרופה.
וכעת - השטרויזל:
אז אני כבר ממש לקראת הסוף...
אל תוותרנה על השטרויזל האלה. אפילו אין צורך ללכלך עוד קערה.
מנפים לקערה מעט קמח ומוסיפים מעט סוכר. זה בערך שתיים שלוש כפות מכל אחד.
מוסיפים בהדרגה בכל פעם כפית של שמן ומערבבים עם היד ליצירת פירורים.
זה אמור להראות בסוף ככה:
כעת מפזרים את הפירורים על העוגות.
כעת נותר לנו להכניס את העוגות לתנור ולהינות מריח משכר בכל הבית..
לאפות בערך 25 דקות בחום בינוני ולצנן על רשת.
בתאבון!!!
אני מאוד אשמח לקרוא פה למטה את התגובות שלכן..
ואם ניסיתן, לשמוע איך יצא.
מבטיחה לספר לסבתא על ההצלחות .
שבת שלום ושלווה,
רותי
תמיד טוב לבדוק עוד מתכון ובטח אם הוא ה-מתכון לעוגת שמרים. 🙏🏻. שבת שלום רותיל׳ה🌷
השבמחקתודה ענבל..
מחקאין על העוגת שמרים הזאת, מומלץ בחום!
השבמחקאיך כתוב ומצולם מרהיב!
תודה אמנה..
מחקשל מי הפתק בכתב יד? נראה אותנטי :)
השבמחקהפתק הוא שלי. הוא נראה ככה כי בכל פעם מתבלה עוד קצת וכבר יש לו פזמ של כמה שנים...
מחקאוי מפתה ממש. אני מנסה להימנע משמרים אבל זה מאיים לשבור את ההבטחה...
השבמחקאכן מפתה. אני בדרכ מסתפקת בחתיכה אחת בשבת וזהו. אבל מה ששכחתי להוסיף בפוסט הוא שהבן שלי היה במסיבה בבית ספר שבה היו עוגות שהרבה ילדים הביאו. הוא אמר למורה שהוא לא רוצה, כי הוא אוכל רק את עוגת השמרים של אמא שלו..
מחקלכן אני בטוחה שזה יהיה אחד הזכרונות החזקים שלו מבית אמא וזה מה שמצדיק עשיה כשלעצמו בכל פעם מחדש...
עשית לי געגועים לסבתא שלי ולעוגות שלה. גם ניצולת שואה. פוסט שמריחים עד לפה
השבמחקתודה יונית. אני לצערי לא זוכרת אפילו את העוגות של הסבתות שלי..
מחקחייבת להודות שבחיים לא הכנתי עוגת שמרים. משהו בהתפחה ובשמרים גורם לי להתעצל..ולהכין עוגה בחושה במקום :) אבל יודעת מה?! עשית לי חשק. תודה
השבמחקטליה שווה לנסות!! במיוחד בימי קור אין מנחם יותר מריח עוגת שמרים בבית. אך זהירות מהתמכרות...
מחקיאמי. אף פעם לא יצא לי להכין. אולי נתחיל עם סבתא פלה?
השבמחקיאללה... תמיד יש פעם ראשונה..בהצלחה!
מחקאני מודה שאפייה זה לא הצד החזק שלי, אבל התמונות והמתכון מזה גרם לי להתגעגע לריח של עוגות בבית פוסט מקסים רותי ואולי עוד אנסה אין לדעת😊
השבמחקתודה! בהצלחה..שווה לנסות..
מחקשלום רב!
השבמחקהעוגה נראית ממש טעימה!! אבל יש לי שאלה, במתכון כתוב ביצה אחת ובתמונות רואים 2 חלמונים. אז כמה באמת צריך?
הי ריקי. רשמתי בפנים שאני תמיד מכפילה כמויות ולכן את רואה שתי ביצים בתמונה...
מחקהבנתי, תודה רבה =]
מחקפוסט מעולה, אוהבת מאוד עוגות שמרים, והתמונות ממחישות ומעוררות את כל החושים.
השבמחקתודה אורית!
מחקנראה משהו שהילדים שלי ממש יאהבו ועוגות אני דווקא עושה פה ושם. הבעיה זה עם השמרים - תמיד נראה לי מסובך מדי. לא כתבת כמה זמן צריך להפיח
השבמחקמינה זה בכלל לא מסובך. נסי פעם אחת.רשמתי להתפיח עד הכפלת הנפח. זה תלוי בטמפרטורה בחוץ באותו יום.. בקיץ פחות זמן ובחורף יותר..
מחקרותי לא כתבת מהכמות שפרסמת כמה רולדות יוצאות?
השבמחקכתבתי...
מחקיוצאות מהכמות הרגילה שתי רולדות גדולות או ארבע קטנות. מהכמות הכפולה כפול מזה..
תודה::)) אני הולכת להכין אותה
מחקאפיה (ומטבח בכללותו) זה לא הצד החזק שלי, אבל סיפורים על סבתות תמיד עושים לי נעים בלב וגעגועים עזים לזו הפרטית שלי.. שיהיו לך עוד מלא שנים ללמוד ממנה ❤
השבמחקתודה הגר...מקווה.
מחקאפיה (ומטבח בכללותו) זה לא הצד החזק שלי, אבל סיפורים על סבתות תמיד עושים לי נעים בלב וגעגועים עזים לזו הפרטית שלי.. שיהיו לך עוד מלא שנים ללמוד ממנה ❤
השבמחקאני המעט אף פעם לא עושה שמרים - נראה לי פוביית שמרים .
השבמחקהתמונות ממש עוזרות ואולי אפילו ייתנו לי אומץ לנסות .
שלי פדן לורבר
שלי תודה על התגובה.. תנסי פעם אחת והפוביה תעבור...
מחקותודה על המחמאה על התמונות.. אני במגמת שיפור אך עדיין רחוקה מלהיות טובה..
אני לא אוהבת שמרים, אבל אני ככ אוהבת סבתות!!!
השבמחקהזכרת לי את סבתא שלי
ואת התצפית שהייתי עורכת בכל פעם שהיא היתה מכינה את אחד מהמטעמים שלה.
את כ"כ צודקת- אין שום דרך לקבל מתכון, חוץ מאשר להיות שם.
פוסט מרגש וכייפי
תודה שלי...
מחקהמלצה למילוי (בעיקר זמין לנשות הגוש) - בלאבל מוכרים קרם שוקולד מוכן לאפיה . ממש ממש טעים.
השבמחק